Selecteer een pagina

Rothaarsteig

Rothaarsteig

Van Brilon in het Sauerland, aan de noordrand van het Rothaargebergte, voert de 154 km lange Rothaarsteig (de zogeheten Weg van de Zintuigen) over de hoogten van het Astenmassief, het Wittgensteiner Land en het Hessische Dill-bergland naar het zuiden naar de uitlopers van het Westerwald bij Dillenburg. Dit lange-afstandswandelpad dat ligt op een hoogte tussen de 400 en 800 meter boven NAP, is nog aangevuld met een bergvariant in het Hohe Westerwald (52,5 km), evenals met een landschappelijk uitgesproken charmante, 13,7 km lange dalvariant door het Schmallenberger Sauerland (Heidenstock-Schanze-Latrop-Jagdhaus).

Sinds zijn opening in mei 2001 heeft de Rothaarsteig zich ontwikkeld tot een waar uithangbord van het wandeltoerisme. Dat heeft de weg behalve aan zijn fraaie vergezichten eerst en vooral te danken aan de ideale omstandigheden ter plaatse. De streken waar de Rothaarsteig doorheen gaat, beschikken over een dicht net van wandelpaden, hebben een uitstekende toeristische infrastructuur, evenals talrijke natuurkundige en cultuurhistorische bijzonderheden. Want vroeger liep hier enerzijds de grens tussen de Franken en Saksen en anderzijds de grens tussen de katholieken en protestanten en tussen diverse dialecten.

Mooiste dagtocht:
Van Willingen naar Winterberg .. (19 km).

Mooiste deeltraject:
Van Willingen ( over Winterberg) naar Latrop .. (± 50 km).

Beste periode:
J
uni, juli en augustus.

Details

Totale Loopafstand  154 km
Hoogte 400 en 800 meter boven NAP
Paden Ruim 60 toegangspaden
Meer info www.rothaarsteig.de

Bovendien zijn dankzij de activiteiten van de Rothaarsteig-vereniging de natuurthema’s bos en water op veel plaatsen op een goede manier met elkaar gecombineerd. Dat gebeurde door pedagogisch verantwoord uitgevoerde presentaties in het bos en door de integratie van de bronnen van talrijke, bekende rivieren in de Rothaarsteig, zoals de Ruhr, Lenne, Eder, Sieg en Lahn.

Meer dan 60 paden uit de omliggende plaatsen garanderen vanaf bijna iedere locatie uit een gemakkelijk toegang tot de Rothaarsteig, waarvan de hoofdweg eenvoudig en heel duidelijk is gekenmerkt met een liggende, witte ‘R’ op een rode achtergrond, terwijl de toegangspaden een zwarte ‘R’ op een gele achtergrond hebben. Ook met het eigen design-meubilair van de Rothaarsteig zijn de ontwerpers van het ‘nieuwe wandelen’ daadwerkelijk nieuwe wegen ingeslagen. Ze ontwikkelden gemakkelijke bossofa’s, alsmede gezellige rusteilanden, die op de mooiste plekjes voor interessante pauzemomenten zorgen.